Concurs regional de artă murală – „Eu și UE”

Regulament Concurs regional de artă murală – „Eu și UE” 

Concursul regional de artă murală „Eu și UE” are drept promotor și organizator Centrul de Informare Europe Direct Timișoara prin structura sa gazdă Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT). Scopul concursului este de a le oferi tinerilor oportunitatea de a-și exprima prin artă viziunea asupra a ce înseamnă să fii cetățean european, accentul fiind pus pe valorile europene, diversitate, unitate și solidaritate.  

Pe data de 9 mai se celebrează Ziua Europei. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Europe Direct Timișoara își propune ca evenimentele organizate de Ziua Europei să se concentreze asupra valorilor fundamentale ale Uniunii Europene. 

Tema principală a concursului este reprezentată de experiența tânărului cetățean al Uniunii Europene, punând în evidență diversitatea, unitatea, drepturile omului și solidaritatea, iar lucrările depuse trebuie să respecte această temă. 

Premiile se vor acorda după ce câștigătorii vor fi contactați și vor fi verificate toate condițiile de eligibilitatea pentru acordarea premiilor.  

Canalul de comunicare oficial între organizatori și participanți este reprezentat de adresa de e-mail: europedirect@fitt.ro.  

Condiții de participare și cerințe  

Participanții trebuie să se încadreze în categoria de vârstă: 14-35 ani.  

Lucrările propuse trebuie să fie creația proprie a artistului. Odată cu aplicarea, autorul confirmă faptul că lucrarea respectivă nu a fost publicată sau folosită anterior și că drepturile de autor aparțin doar lui. Drepturile de autor asupra lucrării câștigătoare revin Fundației Județene pentru Tineret Timiș. De asemenea, Fundației Județene pentru Tineret Timiș îi revin drepturile de folosință asupra lucrării pentru o perioadă de maximum 10 ani de la prima expunere a acesteia. 

Un artist se poate înscrie cu maxim 3 lucrări, însă numai una singură va putea fi declarată câștigătoare. Participarea este gratuită. 

Parametrii lucrărilor trebuie să fie în conformitate cu parametrii pereților. Lucrările ce nu vor corespunde cerințelor tehnice (lungime, lățime) nu se vor accepta în concurs. 

Europe Direct Timișoara oferă tot suportul tehnic și materialele necesare pentru executarea lucrărilor. 

Lucrarea (schița digitală) trebuie să aibă următoarea măsură: format 1:1 (pătrat), rezoluție minimă de 1080 x 1080 px 

Nerespectarea acestor termene și condiții poate conduce la descalificare.  Organizatorii au dreptul de a solicita participanților să prezinte dovezile dreptului de proprietate asupra lucrării.  

Etapele și calendarul concursului  

Perioade de înscriere: 18-30 aprilie 2023 ora 23:59 

Lucrările se vor trimite pe adresa de e-mail a centrului de informare Europe Direct Timișoara, europedirect@fitt.ro. În e-mail mai trebuie precizate numele, prenumele, data de naștere, adresa de e-mail și numărul de telefon al candidatului. 

 

Selecție lucrări: 1-2 mai 2023 

Selecția se va face de juriul alcătuit din artiști locali și reprezentanți ai centrului Europe Direct Timișoara. 

Printre criteriile de jurizare se vor regăsi:   

  • Originalitatea lucrării;  
  • Compoziția lucrării;  
  • Respectarea temei concursului;  
  • Mesajul transmis. 

Anunțarea rezultatelor: 2 mai 2023 

Rezultatele vor fi anunțate pe paginile de Facebook și Instagram ale centrului ED Timișoara. 

 

Realizarea picturii murale: 3-8 mai 2023 

Murala se va realiza cu ajutorul unei echipe de tineri artiști coordonați de artistul câștigător. 

 

Prezentarea lucrării: 9 mai 

Murala va fi prezentată de Ziua Europei.  

 

Premii: Lucrarea câștigătoare va fi realizată pe peretele spațiului european al Casei Tineretului din Timișoara. Artistul ve avea ocazia să coordoneze realizarea lucrării sale și va participa la o mobilitate în perioada 3-9 septembrie. Mobilitatea, „HaRt” va avea loc în Brežice, Slovenia și abordează drepturile omului prin artă. 

Vă dorim mult succes!