17 filme sprijinite de programul MEDIA al UE sunt prezentate la Festivalul de Film de la Berlin

festival_de_filmÎn cadrul celei de-a 63-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin, care va avea loc timp de două săptămâni (între 7 şi 17 februarie), vor fi prezentate unele dintre cele mai bune noutăţi cinematografice europene şi internaţionale, inclusiv 17 filme (prezentate în anexă) sprijinite de bine-cunoscutul program MEDIA al UE. Până în prezent, programul a acordat, în total, aproape 1 milion EUR pentru realizarea acestor filme, scopul său fiind de a stimula diversitatea şi competitivitatea prin finanţarea dezvoltării sectorului cinematografic, a promovării şi distribuţiei filmelor europene în afara ţării lor de origine. MEDIA susține, de asemenea, patru dintre principalele atracții ale Festivalului: „Shooting Stars”, care prezintă cei mai buni 10 tineri actori din Europa, Berlinale Talent Campus (Tabăra Talentelor), Co-Production Market (Piaţa de coproducţii) şi Berlinale Residency (Programul de rezidenţă al Berlinalei) (a se vedea detaliile mai jos).

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat: „Sunt încântată că organizatorii Berlinalei apreciază aceste filme tot atât de mult ca şi noi. Festivalul este o platformă fantastică pentru cineaștii europeni, precum și pentru programul MEDIA şi sper că această colaborare va continua. Uniunea Europeană oferă o valoare adăugată semnificativă prin investiții bine orientate în sectoarele audiovizual și cultural, care contribuie în mod considerabil la dezvoltarea economiei şi la crearea de locuri de muncă. Am convingerea că noul nostru program Europa creativă, care cuprinde programul MEDIA şi programul Cultura actual, va fi în curând aprobat de statele membre și de Parlamentul European. Propunerea noastră prevede un buget de 1,8 miliarde EUR cu o durată de șapte ani pentru Europa creativă. Deşi, per ansamblu, este vorba de o sumă relativ mică, ea va ajuta industria europeană de film să răspundă provocărilor generate de digitalizare și globalizare, promovând în același timp diversitatea culturală și lingvistică.”

În acest an, „Shooting Stars” sunt: Mikkel Boe Følsgaard (Danemarca), Laura Birn (Finlanda), Christa Théret (Franţa), Saskia Rosendahl (Germania), Luca Marinelli (Italia), Arta Dobroshi (Kosovo), Ada Condeescu (România), Jure Henigman (Slovenia), Nermina Lukač (Suedia) şi Carla Juri (Elveţia). Ei vor participa la o şedinţă foto şi la conferință de presă duminică, 10 februarie (12:30, Hotel de Rome, Behrenstraße 37).

Luni, 11 februarie, va avea loc o sesiune de informare privind programul MEDIA actual şi viitorul program Europa creativă, la care vor participa reprezentanți ai unităţii MEDIA din cadrul Comisiei şi reprezentanţi ai Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură (11:00, Ritz-Carlton Hotel, Potsdamer Platz 3). În timpul festivalului, Comisia Europeană va pune la dispoziţia producătorilor de filme, distribuitorilor şi formatorilor un centru de afaceri MEDIA.

Context

Aflată la cea de-a 16-a ediţie, iniţiativa „Shooting Stars” pune în evidenţă cei mai buni actori tineri ai Europei. Zece tinere vedete din întreaga Europă sunt alese de un grup de experți dintr-o listă de posibili candidaţi numiți de către organizaţiile membre ale rețelei European Film Promotion, care reunește organizații profesionale din 36 de țări europene. Mulţi dintre câștigătorii anteriori s-au lansat în cariere internaționale de succes. Printre ei se numără Daniel Craig (Skyfall, Casino Royale), Daniel Brühl (Good bye, Lenin!, Inglorious Basterds), Ludivine Sagnier (Swimming Pool, Un secret), Maria Bonnevie (The Banishment), Rachel Weisz (The Constant Gardener, The Deep Blue Sea), Moritz Bleibtreu (The Baader Meinhof Complex, Soul Kitchen), Johanna Wokalek (The Baader Meinhof Complex, Pope Joan) şi Nina Hoss (Wolfsburg, Barbara). MEDIA a consacrat 132 000 EUR în sprijinul reţelei European Film Promotion şi al iniţiativei Shooting Stars, ceea ce reprezintă jumătate din bugetul proiectului pentru 2013.

Programul Talent Campus al Berlinalei oferă stagii unui număr de peste 350 de tineri realizatori din întreaga lume, care participă la ateliere și cursuri oferite de experți de renume. În trecut, programul a reprezentat o primă ocazie pentru numeroși tineri regizori să se lanseze într-o carieră internațională. Programul Campus a fost lansat în 2002 de Dieter Kosslick (directorul Berlinalei), Paul Trijbits (producător al filmelor Jane Eyre şi Tamara Drewe) și Klaus Keil (fostul director executiv al Filmboard/Medienboard). Printre colaboratori s-au aflat regizorii Mike Leigh, Wim Wenders, Jia Zhangke, Anthony Minghella și actrița Juliette Binoche. MEDIA acordă 300 000 EUR pe an programului Talent Campus, adică jumătate din bugetul acestuia.

Piaţa de coproducţii a Berlinalei prezintă în fiecare an circa 40 de proiecte de filme investitorilor potenţiali. Aproximativ 65% dintre proiecte provin din Europa. MEDIA a sprijinit piața începând din 2005 și contribuie cu 105 000 EUR la evenimentul din acest an.

Berlinale Residency este un program internațional de burse care permite regizorilor de film să îşi aducă proiectele la Berlin pentru o perioadă de patru luni, începând din septembrie. Programul a primit 154 000 EUR în acest an din MEDIA Mundus, componenta internațională a programului MEDIA.

În perioada 2007-2013, programul MEDIA va acorda în total 755 de milioane EUR în sprijinul industriei de film europene, în scopul de a îmbunătăți distribuția și promovarea filmelor europene și consolidarea competitivității sectorului.

Comisia a propus un buget de 1,8 miliarde EUR pentru noul program „Europa creativă” (2014-2020), din care peste 900 de milioane EUR vor fi alocate componentei MEDIA.

Anexă

1. Filme sprijinite de programul european MEDIA la Festivalul de Film de la Berlin, ediţia 2013

The Spirit of ’45 de Ken Loach (Regatul Unit, Berlinale Special)

Elle s’en va (On my Way) de Emmanuelle Bercot (Franţa, în competiţie)

La Religieuse (Die Nonne) de Guillaume Nicloux (Franţa/Germania/Belgia, în competiţie)

Layla Fourie de Pia Marais (Germania/Africa de Sud/Franţa/Ţările de Jos, în competiţie)

Paradies: Hoffnung (Paradise: Hope) de Ulrich Seidl (Austria/Franţa/Germania, în competiţie)

Poziţia Copilului (Child’s Pose) de Călin Peter Netzer (România, în competiţie)

Night Train to Lisbon (Nachtzug nach Lissabon) de Bille August (Germania/Elveţia/Portugalia, în afara competiţiei)

Slow Food Story de Stefano Sardo (Italia, Culinary Cinema)

Krugovi (Circles) de Srdan Golubović (Serbia/Germania, Forum)

La Plaga (The Plague) de Neus Ballús (Spania, Forum)

Materia oscura (Dark Matter) de Massimo D’Anolfi şi Martina Parenti (Italia, Forum)

Shirley – Visions of Reality de Gustav Deutsch (Austria, Forum)

The Weight of Elephants de Daniel Josh Borgman (Noua Zeelandă/Danemarca, Forum)

Nono, Het Zigzag Kind (Nono, The Zigzag Kid) de Vincent Bal (Ţările de Jos/Belgia, Generation Kplus)

Boven is het stil (It’s all so Quiet) de Nanouk Leopold (Ţările de Jos/Germania, Panorama).

Belleville Baby de Mia Engberg (Suedia, Panorama)

The Act of Killing de Joshua Oppenheimer (Danemarca/Norvegia/Regatul Unit, Panorama)

Secţiunile Berlinalei includ genuri cinematografice diferite; „Culinary Cinema” se axează pe filme având ca subiect alimentaţia și mediul; „Panorama Special” prezintă filme noi ale unor regizori renumiţi, filme de debut şi noi descoperiri; filmele din secţiunea „Generation” se adresează unui public mai tânăr (K Plus pentru copii și 14 Plus pentru adolescenți). „Perspektive Deutsches Kino” promovează noi regizori talentaţi din Germania.

Sursa: Reprezentanta in Romania a Comisiei Europene

Leave a Reply