Concurs regional de video Europa Unită

Cu ocazia Zilei Europei și pentru a marca  Anul european al tineretului, organizăm un concurs video, intitulat Europa Unită.  

Pentru a câștiga unul dintre cele două premii, tot ce trebuie să faci este să te înscrii până pe 3 mai (individual sau în echipă de 2 persoane) cu un videoclip realizat de tine (sau de echipa ta) care răspunde la întrebarea „Ce reprezintă valorile fundamentale ale Uniunii Europene pentru tine?” 

Dacă ești tânăr(ă) cu vârsta cuprinsă între 15- 20 de ani, locuiești și/sau studiezi în județul Timiș, trimite-ne videoclipul tău despre valorile fundamentale UE și câștigă una dintre cele două premii superbe. 

 • Premiul principal: mobilitate în Belgia  
 • Premiul de popularitate: mobilitate în Slovacia  

 

Regulament Concurs regional de video Europa Unită 

Date generale 

 

 1. Concursul regional de video de tip are drept promotor și organizator Centru de informare Europe Direct prin structura sa gazdă Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT). Scopul concursului este de a le oferi tinerilor oportunitatea de a-și exprima prin arta videografică, punctul de vedere despre ce înseamnă să fii cetățean european, accentul fiind pus pe valorile europene, unitate și solidaritate. 
 2. Pe data de 9 mai se celebrează Ziua Europei. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Europe Direct Timișoara își propune ca evenimentele organizate de Ziua Europei să se concentreze asupra valorilor fundamentale ale Uniunii Europene: solidaritatea, unitatea și pacea. Deoarece continentul nostru trece prin vremuri grele, în contextul conflictului din Ucraina, este important ca cetățenii europeni să fie uniți prin valorile europene pe care le împărtășim cu toții. 

 3. Tema principală a concursului este reprezentată de „Valorile europene”, fiind evidențiate unitatea și solidaritatea, iar materialele video realizate trebuie să respecte această temă.
 4. Premiile se vor acorda după ce câștigătorii vor fi contactați și vor fi verificate toate condițiile de eligibilitatea pentru acordarea premiilor. De asemenea, toți participanții sunt invitați la standul Europe Direct Timișoara din Piața Libertății, în data de 9 mai, pentru a intra în posesia premiilor în urma unui eventual câștig.
 5. Canalul de comunicare oficial între organizatori și participanți este reprezentat de adresa de e-mail: europedirect@fitt.ro. 

Condiții de participare și cerințe 

 1. Participanții trebuie să se încadreze în categoria de vârstă: 15-20 ani. 

 2. Participanții pot forma grupuri/echipe formate din 2 persoane sau să candideze individual.
   
 3. Materialele video trebuie să se încadreze în limita de timp 30-120 de secunde.

 4. Se vor folosi aparate foto/ de filmat sau telefoane mobile pentru a capta materialele video.
 5. Se pornește de la întrebarea „Ce reprezintă valorile fundamentale ale Uniunii Europene pentru tine?”, punându-se accent pe solidaritate, pace și unitate.
 6. Toate înregistrările trebuie să capteze elemente din viața reală, însă pot conține și anumite elemente grafice (în proporție de maxim 30% elemente grafice).  
 7. Participanții ar trebui să păstreze fișierele digitale originale ale înregistrărilor lor, deoarece li se poate cere să prezinte dovezile dreptului de proprietate asupra acestora. Candidaților la concurs li se poate solicita să furnizeze informații suplimentare, inclusiv, dar fără a se limita la consimțământul oricărei persoane care apare în materialul video și dovada dreptului de proprietate asupra materialului depus (dacă este cazul).
 8. Materialele video trebuie să fie originale, nefiind permisă utilizarea de materiale video ce aparțin altor creatori de conținut. Utilizarea de fotografii și alte elemente grafice (non-video) ce nu încalcă drepturile de autor este, totuși, permisă.
 9. Video-urile se depun completând următorul formular de înscriere https://forms.gle/6izFdJ6jL4nHmb216  (video-urile trebuie trimise în format MP4, iar denumirea acestuia va fi reprezentată de numele echipei și titlul video-ului creat).

 10. La sfârșitul materialului video, participanții vor include numele fiecărui membru al echipei și vârsta împlinită.
 11. Pentru a participa la concurs este necesar cedarea drepturilor de autor a materialelor create către Fundația Județeană pentru Tineret Timiș.  

 12. Prin participarea la concurs, sunteți de acord cu respectarea acestor condiții și reguli de concurs, cedați drepturile  și confirmați că îndepliniți criteriile de eligibilitate. Nerespectarea acestor termene și condiții poate conduce la descalificare.  

 

Desfășurarea concursului 

 

 1. Perioada de desfășurare a concursului este 18/04/2022 – 03/05/2022 ora 23:59 (inclusiv).

 2. După verificarea condițiilor de eligibilitate a tuturor echipelor participante, materialele video vor fi postate pe pagina oficială de Facebook Europe Direct Timișoara pentru a fi votate de către public. Video-urile echipelor care nu respectă condițiile de participare nu vor fi înscrise în concurs.
 3. Jurizarea se va desfășura între 04/05/2022 – 06/05/2022 (inclusiv).
 4. Anunțarea câștigătorilor va fi în data de 09/05/2022, prin transmisiune live de la standul Europe Direct Timișoara din Piața Libertății. 

 

Jurizare 

Juriul va fi format din:

 • Alma Pap – coordonator activități Europe Direct Timișoara
 • Adela Murărescu – lucrător de tineret și artist vizual
 • Lorena Dumitrașcu – fotograf și fondator LightStories

Va fi oferit și un premiu de popularitate, decis în urma unui vot online (bazat pe numărul de aprecieri ale video-urilor pe pagina oficială de Facebook Europe Direct Timișoara). 

Printre criteriile de jurizare se vor regăsi:  

 • Originalitatea lucrării; 
 • Compoziția lucrării; 
 • Respectarea temei concursului; 
 • Mesajul transmis.

 

Premii 

Se vor acorda 2 premii: premiul câștigătorului ales de juriu și un premiu de popularitate, decis în urma celui mai mare număr de aprecieri adunate pe pagina oficială de Facebook Europe Direct Timișoara. 

 • Premiul principal: o mobilitate în Belgia,
 • Premiul de popularitate: o mobilitate în Slovacia.

 

Vă dorim mult succes!