Sloganul “America pe primul loc” se află în opoziţie cu parteneriatul UE-SUA, spun deputații europeni

  • Relațiile UE-SUA rămân esențiale pentru stabilitatea globală;
  • Deputații europeni regretă decizia SUA de a se dezactiva;
  • Organizația Mondială a Comerțului (OMC) este cel mai bun loc pentru soluționarea litigiilor comerciale.

Decizia SUA de a renunța la înțelegerile internaționale importante și de a declanșa un război comercial dăunează relațiilor UE-SUA; dar UE nu ar trebui să renunțe la relația transatlantică, au declarat deputații europeni săptămâna trecută.

Într-o rezoluție privind situația relațiilor UE-SUA, aprobată cu 490 de voturi pentru, 148 de voturi împotrivă și 51 de abțineri, deputații europeni subliniază că relația UE-SUA este garantul fundamental al stabilității globale, dar regretă faptul că actuala administrație americană a ales politica “America pe primul loc“, care afectează atât interesele UE, cât și ale SUA, și subminează încrederea reciprocă.

 “Mutările unilaterale slăbesc parteneriatul transatlantic.”

Deputații europeni subliniază că decizia recentă a Statelor Unite de a renunța la acordurile, angajamentele și forurile internaționale importante pune în pericol valorile comune și parteneriatul UE-SUA. Aceștia critică decizia președintelui Trump de a părăsi acordul privind schimbările climatice de la Paris, acordul nuclear din Iran și de a aplica măsuri extrateritoriale societăților din UE din Iran.

Deputații europeni regretă, de asemenea, incertitudinea din sistemul internațional de tranzacționare provocată de cea mai recentă mișcare a SUA de a impune tarife pentru oțel și aluminiu. Deputații europeni resping argumentul că acest lucru este justificat din motive de securitate națională și invită SUA să acorde UE și altor aliați o scutire totală și permanentă de la aceste măsuri.

UE este pregătită să colaboreze cu Statele Unite pentru chestiuni legate de comerț în cadrul regulilor sistemului comercial multilateral, spune textul, adăugând că OMC este cel mai bun loc pentru a soluționa aceste dispute. În ciuda relațiilor tensionate, deputații europeni consideră că este esențial să se promoveze parteneriatul UE-SUA în promovarea valorilor, drepturilor și respectării dreptului internațional, deoarece alte puteri mondiale majore, cum ar fi Rusia și China, au strategii politice și economice robuste împotriva acestor valori.

“Avem nevoie de o bază comună, mai multă putere europeană, pentru a apropia Uniunea Europeană și Statele Unite. Doar o Europă puternică – și în apărare – poate suscita interesul SUA și poate să-și protejeze interesele în această ordine globală. În ciuda politicii lui Trump, SUA este o țară democratică aflată sub jurisdicția legii. Așadar, noi invităm din nou la parteneriat pentru a stabili o ordine globală bazată pe aceste valori ” (dl Elmar Brok – PPE, DE)

“UE constituie un partener comercial echitabil pentru SUA, care are un excedent de bunuri, dar dacă vă uitați la serviciile și transferul de profit către SUA, acestea sunt aproape egale. Suntem în favoarea unei abordări multilaterale bazate pe reguli și a soluționării diferențelor prin intermediul OMC.” (Raportorul comitetului pentru comerțul internațional Dl Bernd Lange – S & D, DE)

 

Sursa: Comunicat de presă al PE – “America first” policy goes against EU-US partnership, say MEPs