SELFIE, instrumentul care evaluează utilizarea tehnologiilor digitale în școlile din UE și în regiunea Balcanilor de Vest

Comisia Europeană a prezentat astăzi un nou instrument pentru a sprijini toate școlile din UE, precum și din Rusia, Georgia și Serbia în evaluarea modului în care acestea utilizează tehnologiile digitale în procesele de predare și învățare. În UE, SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies) va fi pus la dispoziția a 76,7 milioane de elevi și cadre didactice în 250 000 de școli pe bază de voluntariat. Instrumentul este lansat în 24 de limbi ale UE și alte versiuni lingvistice vor urma.

CUI SE ADRESEAZĂ?

Orice școală interesată (din învățământul primar, secundar și profesional) poate să se înscrie pe platforma SELFIE și să utilizeze instrumentul în cadrul școlii.Obiectivul Comisiei este de a implica 1 milion de elevi, cadre didactice și directori de școli până la sfârșitul anului 2019.

CUM FUNCȚIONEAZĂ?

Odată ce o unitate de învățământ decide să utilizeze SELFIEelevii, directorii școlii și cadrele didactice reflectă asupra unei serii de afirmații scurte pentru a evalua dacă tehnologiile sunt utilizate în procesele de predare și învățare. Instrumentul este modulariar școlile pot alege dintr-o serie de afirmații opționale și adăuga până la opt întrebări individualizate pentru a se adapta necesităților și priorităților lor respective. Afirmațiile necesită între 20 și 30 de minute pentru a fi completate.

În continuare, școala primește un raport individualizat conținând rezultatele. Raportul școlar SELFIE poate fi apoi utilizat pentru un dialog cu comunitatea școlară, în vederea definirii măsurilor de ameliorare a utilizării tehnologiilor digitale pentru ameliorarea procesului de învățare. Acesta ar putea include, de exemplu, formarea specifică a cadrelor didactice sau acordarea de sprijin pentru elevi în chestiuni precum siguranța online. Toate răspunsurile la SELFIE sunt anonime și nu se colectează date personale. Datele nu vor fi utilizate pentru clasificarea școlilor sau a sistemelor de învățământ.

SELFIE, disponibil și în afara UE

Instrumentul SELFIE este deja disponibil în școlile din Serbia și, de la începutul anului viitor, el va fi pus la dispoziție în toate țările din regiunea Balcanilor de Vest. 

Pentru informații suplimentare

Site-ul internet SELFIE, inclusiv clipul video

Fișa informativă SELFIE

SELFIE pe Twitter: #SELFIE_EU 

Sursa: Comunicat de presă al CE – Comisia lansează un nou instrument pentru a sprijini predarea și învățarea digitală în școli