Grecia: CE alocă ajutor de urgenţă pentru refugiați în valoare de180 milioane de euro

Comisia Europeană a anunţat că va aloca un fond de 180 milioane de euro pentru proiecte umanitare în Grecia, dar şi pentru a extinde programul ‘Ajutor de Urgenţă pentru Integrare şi Cazare’ (ESTIA) prin intermediul căruia refugiaţii sunt cazaţi în afara taberelor, în locuinţe urbane şi li se oferă ajutoare băneşti regulate.
Comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor Christos Stylianide s-a întâlnit cu premierul grec Alexis Tsipras în Atena.

Lansat în iulie 2017, împreună cu Agenţia ONU pentru Refugiaţi, ESTIA este cel mai mare program de ajutorare al Uniunii Europene din ţară şi lucrează în conformitate cu politica ‘în afara taberelor’ a guvernului grec. Până în prezent, a creat mai mult de 23 000 de locuinţe urbane şi a înfiinţat un proiect de ajutoare băneşti care ajută mai mult de 41 000 de refugiaţi şi solicitanţi de azil.

“Programele noastre umanitare pentru refugiaţii în Grecia sunt un semnal tare şi clar al solidarităţii europene. Noi continuăm să contribuim la îndeplinirea angajamentului nostru ferm de a ajuta refugiaţii în Grecia să ducă vieţi mai sigure, normale şi demne şi de a facilita integrarea lor în economia locală şi în societate. Programul nostru ESTIA obţine rezultate reale în vederea îmbunătăţirii vieţii oamenilor. Aduc un omagiu special cetăţenilor greci şi primarilor care au primit cu braţele deschise, cu multă empatie şi grijă refugiaţii în municipalităţile lor“, a spus comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor Christos Stylianides.

Alte şase contracte au fost semnate cu consiliul danez pentru refugiaţi, Arbeiter-Samariter-Bund, Médecins du Monde, Crucea Roşie din Spania, precum şi ONG-urile greceşti METAdrasi şi Zâmbetul Copilului. Proiectele răspund nevoilor umanitare urgente ale refugiaţilor în Grecia, care includ: adăpost, asigurare medicală, suport psiho-social, condiţii de igienă mai bune, educaţie non-formală şi asigurarea serviciilor de interpretariat pentru sănătate şi protecţie.

În total, Comisia Europeană a acordat peste 1,5 miliard de euro drept ajutor pentru Grecia în vederea gestionării situaţiei umanitare, migraţiei şi a graniţelor externe, prin intermediul diverselor tipuri de finanţare.

Context

În circumstanţe urgente şi excepţionale precum afluxul sporit de refugiaţi în Europa, Comisia Europeană poate finanţa ajutorul umanitar acordat oamenilor nevoiaşi pe teritoriul Europei prin intermediul instrumentului pentru ajutorul de urgenţă, activat pentru prima dată în martie 2016. În total, asistenţa umanitară europeană acordată Greciei prin intermediul instrumentului se ridică la 605.3 milioane de euro.

Noul fond pentru ESTIA va permite înfiinţarea a 27 000 locuinţe urbane noi până la finele anului 2018. Cea mai mare parte din apartamentele închiriate se vor afla în oraşele de pe ţărmul Greciei, iar circa 2000 de locuinţe vor fi amplasate pe insulele greceşti. Câteva municipalităţi din Grecia vor face şi ele parte din această schemă.

Planul ESTIA de acordare a ajutoarelor băneşti este prevăzut pentru a ajuta circa 45 000 de persoane până la mijlocul anului 2018. Refugiaţii şi solicitanţi de azil primesc alocaţii lunare prin intermediul unui card special alocat. Asta le asigură posibilitatea de a face alegeri şi facilitează acoperirea necesităţilor de bază cu demnitate, în acelaşi timp contribuind la economia locală. Îmbunătăţirea sistemului de acordare a ajutoarelor băneşti rămâne a fi o prioritate pentru UE.

 

Sursa: Comunicat de presă al CE