Două noi proiecte finanțate de Uniunea Europeană pentru Reșița

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Primăria Municipiului Reșița au semnat în data de 9 decembrie 2019, la sediul ADR Vest, două noi contracte de finanțare în cadrul Regio-POR, care depășesc valoarea de 117,5 milioane lei.

Este vorba de proiectele:

  • „Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița – faza 2”;
  • „Amenajare spațiu de agrement urban, inclusiv străzi și utilități, precum și interconectarea zonei marginalizate Mociur cu cartierele Centru și Govândari printr-o promenadă, pistă de biciclete, reabilitarea și creare de noi facilități de acces pietonal”.

Semnatarii contractului au fost domnul Ioan POPA, primarul municipiului Reșița, și domnul Sorin MAXIM, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

Primul proiect,  privind ”Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița – faza 2” face parte dintr-un pachet de măsuri pentru reintroducerea transportului cu tramvaiul în Reșița. va fi modernizată calea de rulare a tramvaielor (infrastructură, linii de depouri, zonele de acces laterale) și se vor construi sau moderniza nouă stații pentru călători. Pe linia de tramvai se vor pune 15.821 metri pătrați de iarbă și vor fi plantați 341 de arbori. Noua investiție va cuprinde și modernizarea infrastructurii rutiere (8,37 km) precum și reabilitarea integrală a structurii podurilor Doman și Libertății, care vor avea o linie dedicată transportului public și autovehiculelor de intervenție. Tot prin acest proiect vor fi amenajate și piste pentru bicicliști (trasee de 5,13 km lungime). 

Valoarea totală a proiectului este de 94.707.278,61 lei, din care 22.037.842,51 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 48 de luni.

Cel de-al doilea proiect prevede construirea unui centru multifuncțional (pe Bulevardul Revoluția din Decembrie nr. 40-42) care vine în sprijinul locuitorilor din zona urbană marginalizată Mociur a Reșiței, amenajări pietonale și rutiere care să asigure bune conexiuni cu alte cartiere. Centrul mutifuncțional va conține două corpuri de clădire și două etaje, având o suprafață desfășurată de 4.226 metri pătrați. Vor fi spații de tip centru de zi, pentru activități educative și cultural-recreative și se vor amenaja spații verzi de agrement și pentru relaxare, adiacente centrului multifuncțional.

De asemenea,prin proiect se va realiza și reabilitarea unei porțiuni din strada G.A. Petculescu, inclusiv trotuare (7.270 mp), drum care asigură legătura între zona Mociur și cartierele Centru şi Govândari, amenajarea unei piațete pietonale și a aleilor perimetrale (1.716 mp), vor fi amenajate 30 de locuri de parcare.

Valoarea totală a investiției este de 22.819.085,17 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 5.830.276,26 lei. Durata de implementare este de 40 de luni.

  Cele două proiecte sunt finanțate prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 4 –  Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de Investiții 4e, Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, respectiv Prioritatea de investiții 4.3 – Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale.