Deschiderea centrului european de combatere a criminalitatii informatice, in 11.01.2013

computer_security_shutterÎncepând cu 11 ianuarie, noul Centru european de combatere a criminalității informatice (EC3) își va începe activitatea pentru a contribui la protejarea cetățenilor și întreprinderilor europene față de criminalitatea informatică. Comisarul UE pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, va participa la inaugurarea oficială a acestui centru care a fost înființat în cadrul Oficiului European de Poliție, Europol, la Haga (Țările de Jos).

„Centrul de combatere a criminalității informatice va constitui un pas înainte important pentru capacitatea UE de a lupta împotriva criminalității informatice și de a apăra un internet care este liber, deschis și sigur. Infractorii informatici sunt inteligenți și utilizează noile tehnologii cu rapiditate, în scopuri infracționale; EC3 ne va ajuta să devenim și mai inteligenți și mai rapizi, pentru a putea contribui la prevenirea și combaterea infracțiunilor acestora”, a declarat comisarul Malmström.

„În combaterea criminalității informatice, care se caracterizează prin lipsa frontierelor și prin enorm de multe posibilități pentru infractori de a se ascunde, avem nevoie de un răspuns flexibil și adecvat. Centrul european de combatere a criminalității informatice este menit să ofere această expertiză în calitate de centru de fuzionare, de centru pentru investigații operaționale și asistență în domeniul criminalisticii, dar și prin abilitatea sa de a mobiliza toate resursele relevante din statele membre UE pentru a atenua și reduce amenințarea pe care o reprezintă infractorii informatici, indiferent de locul de unde aceștia acționează” a declarat Troels Oerting, șeful Centrului de combatere a criminalității informatice.

Investigarea fraudelor online și a abuzurilor online împotriva copiilor, precum și a altor tipuri de infracțiuni informatice implică, de regulă, sute de victime în același timp și suspecți în multe părți diferite ale lumii. Operațiunile de această amploare nu pot fi realizate cu succes de către forțele naționale de poliție acționând pe cont propriu.

Deschiderea Centrului european de combatere a criminalității informatice (EC3) marchează o schimbare semnificativă a modului în care UE a abordat criminalitatea informatică până în prezent. Mai presus de toate, abordarea EC3 va fi mai de perspectivă și mai favorabilă incluziunii. Acesta va pune în comun cunoștințe de specialitate și informații, va sprijini investigațiile penale și va promova soluții la nivelul întregii UE.

Mai multe detalii …

 

Leave a Reply