Normele UE au dus la un răspuns mai ferm în materie de justiție penală împotriva terorismului și la mai multe drepturi pentru victime, dar există în continuare provocări

În data de 18 noiembrie Comisia publică un raport de evaluare a normelor UE privind combaterea terorismului (Directiva 2017/541). În ansamblu, ca urmare a directivei, statele membre și-au consolidat abordarea asupra terorismului din punctul de vedere al justiției penale. Existența unor standarde minime pentru definirea și sancționarea infracțiunilor de terorism în cadrul UE are o valoare adăugată clară, prevenind existența unor lacune juridice care ar putea fi exploatate de teroriști.

 

Directiva a contribuit, de asemenea, la consolidarea nivelului de asistență și protecție oferit victimelor terorismului. Impactul acesteia asupra drepturilor fundamentale a fost evaluat a fi just proporționat. În pofida acestei evaluări pozitive, există în continuare mai multe provocări în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor, iar Comisia va continua să colaboreze cu statele membre pentru a aborda aceste aspecte.

 

Detalii în comunicatul de presă.