Să înțelegem premisele Alegerilor europene 2019 | De data asta, votez!

”When everyone votes, everyone wins”

“Când toată lumea votează, toată lumea câștigă” este premisa de la care pornește o societate democratică și avem câțiva pași importanți de făcut împreună, cetățenii de toate vârstele și partidele politice care, în perioada următoare, își cern potențialii candidații și formulează programe politice convingătoare. Suntem însă conștienți că, și atunci când toți candidații pe care îî votăm câștigă și fac tot ceea ce credem că ar trebui să facă, tot va exista o diferență între realitate și ceea ce ar trebui să fie. Acest lucru nu trebuie să ne împiedice să participăm la vot, ci din contră, să ne motiveze să ne implicăm mai mult; să contribuim prin atitudine și acțiune la administrarea ”cetății”.

”No representation without consultation”

O altă premisă de la care pleacă liderii europeni în campania pentru alegerile din 2019 este că liderii politici trebuie să pună pe primul loc dialogul cu cetățenii și să aibă consultări reale cu aceștia, pe toată perioada exercitării mandatelor lor. Legiferarea în baza mandatului primit la alegeri este dreptul și responsabilitatea aleșilor noștri, însă ei trebuie să confirme legitimitatea votului. Demonstrând respect pentru votul de încredere primit, politicienii vor acționa în interesul tuturor cetățenilor și îi vor implica în procesul decizional.

2019, Alegeri Europene

Programate în luna mai a anului 2019, la scurt timp după intrarea în vigoare a acordului de ieșire din Uniune a Regatului Unit al Marii Britanii, alegerilor pentru Parlamentul European li se adaugă o miză importantă: în următorul mandat al PE și al Comisiei Europene se vor pune baze pentru consolidarea Uniunii de 27 de state și se vor lua deciziile importante privind viitorul Europei. Dialogul cu privire la posibilele scenarii și domeniile fierbinți pe care Uniunea trebuie să le includă pe lista de priorități sunt într-o continuă negociere și consultare cu toți actorii relevanți ai statelor membre și cu cetățenii. 

De data asta, VOTEZ!

Consolidarea conceptului de cetățenie participativă prin utilizarea inteligentă a mijloacelor digitale este unul dintre rezultatele scontate ale campaniei pentru Alegerile Europene din 2019, demarată în luna iunie a.c. de către Parlament și având ca parteneri Comisia Europeană și Comitetul Regiunilor Europene. 

Într-un mod ingenios, fiecare cetățean poate deveni un promotor activ al alegerilor, alăturându-se echipei de multiplicatori prin folosirea platformei online. 

De data asta, votez!” este acțiunea de comunicare instituțională, nepartizană a Parlamentului European, independentă de orice partid politic și ideologie. Obiectivul acțiunii de comunicare este de a promova angajamentul democratic în alegerile europene.

 
Implică-te în Campania ”Eu VOTEZ”

În plus, tineri din întreaga Europă transmit mesajele lor către cetățeni, dar în special către colegii lor de generație, întrucât tocmai tinerii s-au regăsit, la alegerile precedente, între categoriile de populație cu o partipare scăzută la vot. 

Mai jos, mesajul Ralucăi Popeangă, studentă la Universitatea de Vest și voluntară în cadrul centrului de Informare Europe Direct Timișoara, e o trecere în revistă a lucrurilor bune de care Raluca și milioane de tineri europeni au parte în calitatea de cetățeni europeni.
 

 
Link-uri utile:

Campania This time I’m voting