Rezultatele sondajului Eurobarometru primavara 2015 | Imigratia, provocarea majora cu care se confrunta UE

Cetăţenii europeni consideră că imigraţia este provocarea majoră cu care se confruntă Uniunea Europeana, arată sondajul Eurobarometru standard  publicat la finele lunii iulie. Întrebați despre ce îi preocupă mai mult, cetățenii UE au plasat imigrația pe primul loc în topul subiectelor cel mai des citate în prezent la nivelul UE. Cu 38 % (+ 14 puncte procentuale), ea este în prezent cu mult înaintea situației economice (27 %, – 6 puncte procentuale), a șomajului (24 %, – 5 puncte procentuale) și a finanțelor publice ale statelor membre (23 %, – 2 puncte procentuale). Este preocuparea cel mai des menționată în 20 de state membre, atingând valori record în Malta (65 %) și Germania (55 %). Preocuparea legată de terorism la nivelul UE a crescut și ea în mod semnificativ față de noiembrie 2014 (17 %, + 6 puncte procentuale) (a se vedea anexa 1).

În schimb, românii consideră că cea mai mare problema a Uniunii Europene o reprezintă terorismul – 28%, urmat de imigraţie – 21% şi situaţia economică – 18%. 73% dintre repondenţi spun că sunt în favoarea unei politici europene comune în domeniul migraţiei. Cea mai mare parte a cetăţenilor europeni (51%) s-au exprimat în favoarea migrării persoanelor din alte state membre ale UE. Cu toate acestea, 56% dintre cetăţeni au o opinie negativă cu privire la imigraţia persoanelor din afara UE.

La fel ca sondajul din noiembrie 2014, există o puternică susţinere pentru subiectele prioritare stabilite de Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker. Astfel, în ceea ce priveşte investiţiile din UE, 59% dintre europeni sunt de acord că banii publici ar trebui folosiţi pentru stimularea investiţiilor din sectorul privat la nivelul Uniunii.

În domeniul energiei, 72% dintre cetăţenii europeni s-au exprimat în favoarea unei politici energetice comune a statelor membre ale Uniunii Europene. 57% dintre europeni şi 70% dintre români consideră libera circulaţie a persoanelor, a bunurilor şi a serviciilor ca cea mai mare realizare a UE.

Referitor la viitorul UE, 58% dintre europeni afirmă că sunt optimişti, iar 36% sunt pesimişti. Faţă de noiembrie anul trecut, numărul cetăţenilor europeni care spun că au o imagine pozitivă despre UE a crescut de la 39% la 41%. 62% dintre români au o imagine pozitivă despre spaţiul comunitar. De asemenea, numărul europenilor care au încredere în Uniunea Europeană a crescut cu trei puncte procentuale, ajungând la 40%. Numărul cetăţenilor care afirmă că vocea lor contează în UE a atins 42%.
În ceea ce priveşte economia, aşteptările cetăţenilor europeni în privinţa situaţiei economice naţionale se menţin stabile. 26% sunt optimişti în legătură cu următoarele douăsprezece luni, în timp ce 48% se aşteaptă ca situaţia să rămână neschimbată. Previziunile pesimiste au scăzut mult, ajungând la 21%.

De asemenea, atitudinea pozitivă faţă de moneda euro rămâne stabilă (57% în ansamblul UE, 69% în zona euro). Sprijinul pentru moneda unică a crescut în 14 state membre, cel mai mult în Lituania, cu 10 puncte procentuale, ajungând la 73%, şi Grecia, cu 6 puncte procentuale, până la 69%.

Care este situatia economiilor nationale?

38% dintre europeni considera ca economia tarii lor este “foarte buna”, in timp ce doar 18% dintre romani considera ca situatia economiei este buna. In schimb, in ceea ce priveste evolutia in urmatoarele 12 luni, romanii sunt mai pozitivi decat media europeana. 30% dintre romani asteapta o imbunatatire, fata de media europeana de 26%. Somajul, cea mai mare problema nationala identificata de europeni, in proportie de 42%, fata de raspunsul romanilor de numai 26%. Romania – Standard EB 83 – 2015

Eurobarometrul a fost realizat prin intermediul unor interviuri directe între 16 şi 27 mai 2015. Au fost intervievate 31.868 persoane din toate statele membre ale UE şi din ţările candidate.

Sursa: Comisia Europeana