Comisia a publicat raportul MCV 2015 privind progresele justiției în România | Care sunt recomandările?

justitie

Comisia Europeană și-a publicat astăzi analiza privind măsurile întreprinse de România în ultimele douăsprezece luni în domeniul reformei judiciare și al combaterii corupției în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV). Raportul arată progresele continue înregistrate către îndeplinirea obiectivelor MCV și indică domeniile în care sunt necesare măsuri suplimentare.

Prim-vicepreședintele Timmermans a declarat: „România este pe drumul cel bun și trebuie să rămână pe această cale. Combaterea corupției reprezintă în continuare cea mai mare provocare și cea mai mare prioritate. Salutăm progresele înregistrate pe parcursul anului trecut, care vor trebui confirmate în 2015. A crescut încrederea românilor în sistemul judiciar, în general, și în urmărirea penală a cazurilor de corupție, în special, pe fondul unei creșteri a nivelului de profesionalism al sistemului judiciar în ansamblul său.”

Raportul MCV 2015 este disponibil pe site-ul Comisiei

Raportul evaluează progresele recente realizate de România. Această evaluare evidențiază o serie de domenii în care s-au înregistrat progrese în mod constant, fapt care indică durabilitatea acestora. Acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și de autoritățile cu responsabilități în materie de integritate în vederea combaterii corupției la nivel înalt și-au menținut o dinamică remarcabilă. Acest lucru s-a reflectat în creșterea încrederii românilor în sistemul judiciar în general și în urmărirea penală a actelor de corupție, în special.

În același timp, există în continuare o lipsă de consecvență în unele hotărâri ale instanțelor, aspect care reprezintă o sursă de îngrijorare. Deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alți cetățeni par să fie în continuare lipsite de criterii obiective și de un calendar fiabil. Au existat, de asemenea, cazuri în care Parlamentul a dat dovadă de reticență în a aplica hotărârile judecătorești definitive sau deciziile Curții Constituționale. De asemenea, cu toate că guvernul recunoaște din ce în ce mai clar necesitatea combaterii corupției generalizate, amploarea problemei impune o abordare mai sistematică.

Comisia consideră că procesul de monitorizare în cadrul MCV, oportunitățile oferite de fondurile UE și dialogul constructiv cu Comisia și cu numeroase state membre continuă să reprezinte un sprijin valoros pentru consolidarea reformelor în România. Această evaluare este împărtășită de cetățenii români, astfel cum arată un sondaj Eurobarometru Flash recent publicat, realizat în noiembrie 2014: 79 % dintre cetățenii români sunt de acord că UE ar trebui să aibă un rol în combaterea corupției și în remedierea deficiențelor sistemului judiciar. În plus, 73 % dintre români consideră că UE a avut un impact pozitiv în ceea ce privește remedierea deficiențelor sistemului judiciar al României, iar 67 % cred că implicarea UE a avut un impact pozitiv asupra combaterii corupției.

Rapoartele privind progresele înregistrate în Bulgaria și România

În cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, Comisia raportează la fiecare 6 luni progresele privind reforma judiciară, lupta împotriva corupției și, în ceea ce privește Bulgaria, și lupta împotriva crimei organizate.

Link-uri utile:

Rapoarte Romania 2014

Romania [COM(2014)37] pdf - 146 KB [146 KB] Deutsch (de) français (fr) română (ro)

Technical Report pdf - 310 KB [310 KB] română (ro)

Sursa:

Comisia Europeană /CVM  http://ec.europa.eu/cvm/progress_reports_en.htm

Comunicat de presă http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-3822_ro.htm