

14
15
Zero foame Eradicarea foamei, asigurarea securității alimentare și îmbunătățirea nutriției, precum și promovarea agriculturii durabileCreșterea economică rapidă și productivitatea agricolă sporită din ultimele două
decenii a dus la o scădere a ratei populației subnutrite cu aproape jumătate. Multe
țări în curs de dezvoltare, care au suferit din cauza foametei, pot acum să satisfacă
necesitățile nutriționale ale celor mai vulnerabile grupuri. Asia Centrală și de Est,
America Latină și Caraibele au înregistrat un progres mare la eradicarea foametei
extreme.
Obiectivele de Dezvoltare Durabilă au scopul de a pune capăt tuturor formelor de
foamete și malnutriție până în anul 2030, asigurând:
* toți oamenii, în special copiii și grupurile cele mai vulnerabile, au acces la mâncare
și nutriție suficientă pe tot parcursul unui an;
* sfârșitul tuturor formelor de malnutriție, atingerea țelului internațional stabilit
de comun acord asupra subponderabilității copiilor sub 5 ani și adresarea nevoilor
nutriționale ale fetelor, femeilor gravide și celor care alăptează și ale vârstnicilor;
* dublarea productivității agricole și a veniturilor producătorilor de alimente la
scară mică, în special femei, popoare indigene, familii de fermieri, păstori și pescari;
* siteme sustenabilie de producție alimentară și practici agricole ce sporesc
productivitatea, care ajută la întreținerea ecosistemelor, întăresc capacitatea de
adaptare la schimbările climatice, și care îmbunătățesc progresiv calitatea solului.
* menținerea diversității genetice a semințelor, plantelor cultivate și animalelor
de fermă și a speciilor sălbatice înrudite, inclusiv prin bănci de semințe și plante
gestionate eficient la nivel național, regional și internațional;
* creșterea investițiilor, inclusiv prin cooperare
internațională sporită, în infrastructura rurală,
cercetarea agricolă, dezvoltare tehnologică în
special în cel mai puțin dezvoltate țări;
* ajustarea practicilor de comerț pe piețele agricole,
inclusiv prin eliminarea exportului subsidiar;
* adoptarea de măsuri pentru a asigura buna
funcționare a piețelor de bunuri alimentare.
Inițiativa UE pentru oprirea risipei de alimenteÎn UE se risipesc anual aproximativ 100 de milioane
tone de alimente. Acest număr ar putea ajunge la
120 până în 2020.
Cu toate că în multe state încă este prezentă
foametea, la nivel global se risipesc anual o treime
din alimentele produse pentru consum uman.
Comisia Europeană invită toți cetățenii să își asume
un rol activ în oprirea risipei de alimente și pune
la dipoziție o serie de materiale cu sfaturi utile și
bune practici. Ex:
10 sfaturi pentru oprirea risipei de alimente.ȘTIAȚI CĂ?
... numărul persoanelor care
trăiesc în condiții de sărăcie
extremă s-a redus cu mai mult de
jumătate în raport cu anul 1990?
Potrivit definiției internaționale,
se vorbește despre sărăcie
extremă în cazul persoanelor
care trăiesc cu mai puțin de 1,25
dolari pe zi. Numărul celor aflați
sub acest prag a scăzut cu 700
de milioane începând din 1990.
Mai sunt însă multe de făcut:
1,2 miliarde de persoane trăiesc
în prezent în condiții de sărăcie
extremă, iar o persoană din opt
nu are suficientă mâncare.
... 500 de milioane de ferme
mici din lume, încă irigate de
ploaie, asigură pîna la 80% din
alimentele consumate în mare
parte din lumea dezvoltată.
Fondul internațional pentru dezvoltare Agricolă Organizația pentru Mâncare și Agricultură Programul Mondial pentru Mâncare UNICEF – Nutriție Provocarea Zero Foamete Gândește.Mănâncă.Economisește. Redu amprenta ta de mâncare. Politici UE - Siguranța alimentarăRESURSE
©Shutterstock
#AED 2015 Siguranța alimentară Video: Provocarea Zero foamete