Background Image
Previous Page  14-15 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 14-15 / 52 Next Page
Page Background

14

15

Zero foame Eradicarea foamei, asigurarea securității alimentare și îmbunătățirea nutriției, precum și promovarea agriculturii durabile

Creșterea economică rapidă și productivitatea agricolă sporită din ultimele două

decenii a dus la o scădere a ratei populației subnutrite cu aproape jumătate. Multe

țări în curs de dezvoltare, care au suferit din cauza foametei, pot acum să satisfacă

necesitățile nutriționale ale celor mai vulnerabile grupuri. Asia Centrală și de Est,

America Latină și Caraibele au înregistrat un progres mare la eradicarea foametei

extreme.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă au scopul de a pune capăt tuturor formelor de

foamete și malnutriție până în anul 2030, asigurând:

* toți oamenii, în special copiii și grupurile cele mai vulnerabile, au acces la mâncare

și nutriție suficientă pe tot parcursul unui an;

* sfârșitul tuturor formelor de malnutriție, atingerea țelului internațional stabilit

de comun acord asupra subponderabilității copiilor sub 5 ani și adresarea nevoilor

nutriționale ale fetelor, femeilor gravide și celor care alăptează și ale vârstnicilor;

* dublarea productivității agricole și a veniturilor producătorilor de alimente la

scară mică, în special femei, popoare indigene, familii de fermieri, păstori și pescari;

* siteme sustenabilie de producție alimentară și practici agricole ce sporesc

productivitatea, care ajută la întreținerea ecosistemelor, întăresc capacitatea de

adaptare la schimbările climatice, și care îmbunătățesc progresiv calitatea solului.

* menținerea diversității genetice a semințelor, plantelor cultivate și animalelor

de fermă și a speciilor sălbatice înrudite, inclusiv prin bănci de semințe și plante

gestionate eficient la nivel național, regional și internațional;

* creșterea investițiilor, inclusiv prin cooperare

internațională sporită, în infrastructura rurală,

cercetarea agricolă, dezvoltare tehnologică în

special în cel mai puțin dezvoltate țări;

* ajustarea practicilor de comerț pe piețele agricole,

inclusiv prin eliminarea exportului subsidiar;

* adoptarea de măsuri pentru a asigura buna

funcționare a piețelor de bunuri alimentare.

Inițiativa UE pentru oprirea risipei de alimente

În UE se risipesc anual aproximativ 100 de milioane

tone de alimente. Acest număr ar putea ajunge la

120 până în 2020.

Cu toate că în multe state încă este prezentă

foametea, la nivel global se risipesc anual o treime

din alimentele produse pentru consum uman.

Comisia Europeană invită toți cetățenii să își asume

un rol activ în oprirea risipei de alimente și pune

la dipoziție o serie de materiale cu sfaturi utile și

bune practici. Ex:

10 sfaturi pentru oprirea risipei de alimente.

ȘTIAȚI CĂ?

... numărul persoanelor care

trăiesc în condiții de sărăcie

extremă s-a redus cu mai mult de

jumătate în raport cu anul 1990?

Potrivit definiției internaționale,

se vorbește despre sărăcie

extremă în cazul persoanelor

care trăiesc cu mai puțin de 1,25

dolari pe zi. Numărul celor aflați

sub acest prag a scăzut cu 700

de milioane începând din 1990.

Mai sunt însă multe de făcut:

1,2 miliarde de persoane trăiesc

în prezent în condiții de sărăcie

extremă, iar o persoană din opt

nu are suficientă mâncare.

... 500 de milioane de ferme

mici din lume, încă irigate de

ploaie, asigură pîna la 80% din

alimentele consumate în mare

parte din lumea dezvoltată.

Fondul internațional pentru dezvoltare Agricolă Organizația pentru Mâncare și Agricultură Programul Mondial pentru Mâncare UNICEF – Nutriție Provocarea Zero Foamete Gândește.Mănâncă.Economisește. Redu amprenta ta de mâncare. Politici UE - Siguranța alimentară

RESURSE

©Shutterstock

#AED 2015 Siguranța alimentară Video: Provocarea Zero foamete